Čavara: “Nije nam potrebno zabavljanje javnosti pričama o ukidanju županija”

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je inicijativa za ukidanje županija u Federaciji BiH neozbiljna.

“Mislim da za promjene Ustava Federacije ili BiH sada nema dovoljno potpore ni na državnoj ni na federalnoj razini. Washingtonski i Daytonski sporazum pokazali su da ih je vrijeme potrošilo i da moramo tražiti bolje načine organiziranja. To zasigurno ne može biti ukidanje jedne razine vlasti. To bi bilo kao da ukinemo općine”, izjavio je Čavara za Fenu.

Inicijator ukidanja županija je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, a to što ovakve ideje dolaze od bošnjačkih političara može se, kaže Čavara, tumačiti na način da Bošnjaci, nakon što su postigli apsolutnu dominaciju u Federaciji, žele ukidati razinu na kojoj Hrvati mogu nešto odlučivati barem u nekoliko županija.

“To se tumači jako negativno i mislim da nam u ovo vrijeme zabavljanje javnosti takvim idejama nije potrebno. Trebamo se okrenuti provedbi odluka Ustavnog suda BiH, kako riješiti pitanje Izbornog zakona i omogućiti da svaki narod bira svoje predstavnike. Time ćemo puno bolje stabilizirati međunacionalne i međustranačke odnose i stvoriti preduvjete za provedbu svih reformi u Federaciji, a time i doprinijeti poboljšanju ukupnog stanja u BiH”, ističe Čavara.