CCI: “Stvoriti parlamentarnu većinu za normalan rad institucija”

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su u ponedjeljak u Sarajevu rezultate nadzora rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u prvom polugodištu te preporučili da se pokušati postići politički kompromis koji će omogućiti stvaranje parlamentarne većine koja bi omogućila normalan rad institucija i nastavak reformi i euroatlantskih integracija.

Prvo polugodište, navode u CCI-u, obilježio je neformalni raspad vladajuće koalicije. Ambiciozno postavljeni rokovi za davanje odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije nisu ispunjeni zbog uobičajenih opstrukcija, ali i zbog nesposobnosti da se učinkovito riješe neka banalna tehnička pitanja. U drugu polovicu godine, kako dodaju u CCI-u, ušlo se s “ponovnim sramoćenjem države” na međunarodnoj sceni kada BiH jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici na sastanku zemalja zapadnog Balkana u Trstu, a ne napravi li to ni do kraja rujna, bit će joj stopirani projekti od oko pola milijarde KM.

Vijeće ministara je u tom razdoblju održalo 19 redovnih i sedam izvanrednih sjednica. Konzultant CCI-a za nadzor rada Vijeća ministara i PSBiH Ivica Ćavar je rekao da u radu VM u aktualnom mandatu primjećuju određene, ali ne dramatične, oscilacije.

“Nakon pada (sa 778 na 708 razmotrenih mjera) u drugoj polovici 2016., kojim je zaustavljen kontinuirani rast produktivnosti Vijeća ministara, na polugodišnjoj razini, u ovom mandatu, u prvoj polovici 2017. produktivnost je ponovno porasla i broj razmotrenih mjera je povećan na 750”, dodao je Ćavar.

Vijeće ministara je u ovom razdoblju utvrdilo tri strategije, a među njima i Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom BiH koja je jedna od obvveza iz Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende. Monitoring CCI-a pokazuje da je broj utvrđenih strategija već u prve dvije godine aktualnog mandata bio veći od ukupnog četverogodišnjeg rezultata u prethodnom mandatu. Programom rada Vijeća ministara do kraja godine planirano je utvrđivanje još četiriju značajnih strategija među kojima u CCI-u posebno ističu strategiju zapošljavanja, strategiju o suradnji sa iseljeništvom i strategiju za borbu protiv diskriminacije u BiH.

U CCI-u ističu da je transparentnost rada Vijeća ministara BiH kontinuirano na zadovoljavajućoj razini, kao i da je posljednjih nekoliko godina PSBiH dostigao vrlo respektabilnu razinu kada je transparentnost njenog rada u pitanju koja je krajem prošle godine dodatno poboljšana redizajniranjem službene web stranice ove institucije.

S druge strane, kako je rekao Ćavar, Dom naroda PSBiH i dalje funkcionira bez predstavnika “ostalih” u svom sastavu, a ne postoji ni dogovor o tome kako implementirati presudu Suda u Strasbourgu kontekstu izbora članova Predsjedništva.

Jedna od najpozitivnijih strana rada PSBiH, smatraju u CCI-u, jest visoka aktivnost poslanika u predlaganju zakonskih rješenja. Od 36 zakona koji su se u prvoj polovici 2017. godine nalazili u parlamentarnoj proceduri, njih gotovo polovica (17) su predloženi od zastupnika i delegata PSBiH.

U CCI-u, među ostalim, navode da još nije donesen “program integriranja BiH u EU”.

“Nakon usvajanja ‘Mehanizma koordinacije’ europskih integracija BiH, ispunjena je ključna pretpostavka za konačno usvajanje ovog programa koji predstavlja strateški odnosno planski dokument za pristupanje BiH Europskoj uniji koji bi trebao dati pregled svih obveza BiH, dinamiku njihove realizacije, plan ispunjenja kriterija za članstvo BiH u EU, plan usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU, kao i procjenu troškova realizacije tog programa”, rekao je Ćavar.