Ako će Doma naroda onda može i sjednica Gradskog vijeća Mostara?

Bošnjački izaslanici u Domu naroda izabrani 2014. godine uputili su zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se usvojio proračun Federacije za ovu godinu i osiguralo nesmetano funkcioniranje ovoga entiteta. Zahtjev je potpisalo njih 15, a problem je “samo” u tome što im je mandat istekao 15. siječnja ove godine. I oni su se, eto slučajno, tek nakon isteka mandata sjetili kako bi trebali usvojiti proračun entiteta za ovu godinu, piše Pogled.ba.

Hrvatska strana je jasno poručila kako nema zakonske osnove da stari saziv Doma naroda FBiH zasjeda i donosi odluke, te kako taj posao teba uraditi novi saziv Doma naroda.

– Ako će stari saziv donositi odluke nakon isteka mandata, onda se možemo pitati zašto smo uopće održali izbora u listopadu? Narod je u listopadu prošle godine na izborima birao novu vlast i novoizabrani dužnosnici bi trebali preuzeti odgovornost i početi donositi odluke. Ako stari saziv Doma naroda FBiH može donositi odluke, onda bi po toj logici odluke moglo donositi i Gradsko vijeće Mostara. Nekima očito nije jasno kako je njihov mandat ograničen, bez obzira je li završen novi izborni proces – rekli su za Pogled.ba sugovornici iz HDZ-a BiH.

Čak su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH na čelu sa američkim i njemačkim veleposlanstvima poručili kako bi donošenje odluka od strane starog saziva Doma naroda FBiH bio opasan presedan koji bi mogao stvoriti brojne probleme u Federaciji. U prijevodu, međunarodna zajednica se oštro protivi ideji koju pokušavaju provesti bivši bošnjački izaslanici, ali očito kako ove poruke kod njih nisu naišle na plodno tlo.

– Hrvati sigurno neće ići protiv stava međunarodnih čimbenika u BiH i smatramo kako su ovaj put u potpunosti u pravu. Stari saziv Doma naroda jedino bi mogao donositi odluke u slučaju neke izvanredne situacije u BiH kao što su velike prirodne nepogode ili sigurnosne prijetnje. To sada nije slučaj i treba pustiti institucije za završe zakonske procedure i formiraju novi Dom naroda, sukladno rezultatima listopadskih izbora – rekao je za Pogled.ba predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBIH u prošlom sazivu Tomislav Martinović.

On će biti član Doma naroda i u idućem mandatu, a za naš portal je rekao kako se u cijelu priču sada pokušavaju uvući i umirovljenici, kako bi se stvorio dodatni pritisak na hrvatsku stranu i kako bi se odgovornost za trenutno stanje prebacila na hrvatske stranke.

– Vlada je trebala znati kako će se stvari odvijati i mogli su akontativno prebaciti novac za mirovine. Imaju zakonsku odnosu za takvo nešto. Pravo je pitanje zašto se pokušava stvoriti kriza, zašto se umirovljenici uvlače u priču i tko želi stvoriti nove krize? To sigurno nije hrvatska strana, HDZ BiH i ostale stranke Hrvatskog narodnog sabora. Mi ostajemo pri stavu kako rezultate izbora treba implementirati i kako novi izaslanici trebaju donijeti odluke jer je nama u starom sazivu mandat istekao – zaključio je Martinović.

Izvor: Pogeled.ba