Čehić za Našu TV: “Sporan je cjelokupni Zakon o igrama na sreću”

Međunarodna konferencija “Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću” održana je u Sarajevu u srijedu. Konferencija je bila zanimljiva u svjetlu kontroverznog Zakona o igrama na sreću Federacije BiH koji je podijelio vladajuću koaliciju i uzrokovao više prekida rada u Domu naroda.

Na konferenciji se govorilo o trenutačnim i predloženim zakonskim regulativama iz oblasti oporezivanja igara na sreću. Prenesena su i iskustva zemalja članica Europske unije. Jedinstveni zaključak konferencije, na kojoj nije bilo predstavnika Vlade FBiH, bio je da rješenje mora biti jednako za sve.

Na konferenciji su bili predstavnici Doma naroda, kao i Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, koji je istaknuo da zakonodavni okvir u BiH nije dobar, nije harmoniziran na svim razinama, nije usklađen sa zakonodavstvom Europske unije.

“To je slučaj i s ovim zakonom”, rekao je Bojić. “Komora će dati podršku zakonodavnom okviru koji će biti kompatibilan sa zakonodavstvom Europske unije iako ni u EU porezni okvir nije jedinstven. Međutim, možemo primijeniti okvir većine europskih zemalja. Time bismo okončali segregaciju koja se vrši prema priređivačima igara na sreću. Zabrinjava me što u posljednje vrijeme pojedini politički čimbenici izlaze u javnost sa stavovima da nam ne trebaju igre na sreću ili određeni poduzetnici. Tržište u BiH bit će otvoreno svakome tko želi u zakonskom okviru ostvariti dobit i donijeti investicije.”

Ekipa Naše TV bila je u Sarajevu i razgovarala s Erminom Čehićem, vlasnikom jedne od tvrtki koja priređuje igre na sreću u Bosni i Hercegovini. Na pitanje što je sporno sa Zakonom o igrama na sreću FBiH, Čehić je rekao:

“Sporan je cjelokupni zakon, no naveli smo nekoliko najvažnijih točaka. Prva je jednakopravnost. Zatim želimo znati što točno trebamo plaćati i kome plaćamo. To moraju biti nameti kakve tvrtka može izdržati, da postoji opravdanost ekonomskog poslovanja. Ako se donese zakon koji tvrtki ne omogućuje opravdano ekonomsko poslovanje, takav zakon je neustavan i jednostavno nije dobar. Nije dobar ni za samu državu jer gašenjem tvrtki koje se bave bilo kojom djelatnošću oštećuje se državni proračun.”