Čelnica MMF-a na suđenje zbog isplate 400 milijuna eura

Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odgovarat će uskoro pred posebnim francuskim sudom zbog isplate 400 milijuna eura poduzetniku Bernardu Tapieu dok je obnašala dužnost ministrice financija. Optužena je za nesavjesno poslovanje.

Bivšem vlasniku nogometnog kluba Marseille odobrena je naknada u iznosu od 400 milijuna eura u sudskom postupku protiv francuske banke Credit Lyonnais, koju je optužio za podcjenjivanje njegovog udjela u multinacionalnoj kompaniji Adidas. Lagarde, koja je tada bila ministrica financija u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, poslala je slučaj na arbitražu i odobrila isplatu.

Tapie, koji je bio veliki dioničar Adidasa, prodao je svoj udio tada državnoj banci Credit Lyonnais za dvije milijarde franaka. Banka je nekoliko mjeseci kasnije prodala taj udio poduzetniku Robertu Louis-Dreyfusu za dvostruko veću cijenu. Tapie je optužio Credit Lyonnais za prijevaru i tražio naknadu izgubljene zarade koja mu je isplaćena 2007.

Lagarde je te godine imenovala posebni odbor za riješavanje tog slučaja. Odbor je presudio u Tapiejevu korist i donio odluku da mu se isplati 400 milijuna eura. Tapie je 2013. optužen za organiziranu prijevaru, a skandal je potresao Sarkozyjevu administraciju. Istraga je obuhvatila i Lagarde, koja tvrdi da je sve radila u interesu države.