Čelnici RS-a u nedjelju o SSP-u, izvjesna blokada

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je da će zauzeti stav Republike Srpske o predloženoj prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji će biti donesen na nedjeljnom sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predstavnika vlasti Republike Srpske i poljoprivrednih proizvođača tog entiteta. Prijedlog prilagodbe SSP-a u ponedjeljak će se naći na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, no čini se kako neće biti postignut konsenzus.

“Ako Republika Srpska kaže ‘ne’, ja ću reći ‘ne’. Ako kaže da problema nema, podržat ću prilagodbu SSP-a”, rekao je Ivanić.

Izvjesno je da će Republika Srpska blokirati SSP zbog usvajanja Odluke o jedinstvenom programu obrade podataka iz popisa stanovništva 2013. godine koja je, prema Ivaniću, rezultat preglasavanja. Odluku o obradi podataka donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Čelnici Republike Srpske zahtijevaju poništenje odluke i izmjene Zakon o popisu te odgodu rezultata do kraja godine kako bi se postigao dogovor o spornih 200.000 popisnica.

Republici Srpskoj je, prema riječima premijerke Željke Cvijanović, neprihvatljiva i SSP-om predviđena potpuna liberalizacija tržišta zbog stanja tamošnje poljoprivrede.