Cijena dionice Tesle potonula više od 3 posto

Dionice američke kompanije za proizvodnju električnih vozila Tesle na njemačkoj su burzi potonule u ponedjeljak za više od 3 posto, nakon što je izvršni direktor Elon Musk odustao od delistiranja kompanije s burzi.

Musk je, naime, u petak objavio kako planira poslušati dioničare i odustati od 72 milijarde dolara vrijednog poteza delistiranja kompanije. Odustao je tako od ideje kojom je početkom srpnja šokirao investitore i privukao pozornost regulatornih tijela.

Na internetskoj stranici kompanije Musk je napisao da se u četvrtak na sjednici upravnog odbora odustalo od delistiranja Tesle. Naveo je da je upravnom odboru rekao kako vjeruje da je za Teslu bolje da ostane javna kompanija, s čim se upravni odbor složio. Dodao je da je razgovarao s dioničarima i velikim bankama o delistiranju kompanije, no da mu je sugerirano da to ne radi.

Cijena dionice Tesle je na 7. kolovoza bile znatno ispod uobičajene razine na burzama.

Nakon Muskove objave na Twitteru ranije ovoga mjeseca da razmatra delistiranje Tesle, dionice te kompanije su snažno porasle. U svom tweetu Musk je naveo kako namjerava ponuditi 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je financiranje tog tog poteza „osigurano”. Otada je cijena te dionice potonula 20 posto.

Musk i Tesla sada se suočavaju s nizom tužbi ulagača i istragom Američke komisije za vrijednosne papire (SEC) o činjeničnoj točnosti Muskova tadašnjeg tweeta.