Čolaković: “Voda iz azbestnih cijevi nije opasna za ljude”

“Voda iz azbestnih cijevi ne izaziva štetne posljedice po zdravlje ljudi, no vađenje tih cijevi na površinu moglo bi biti opasno”, izjavio je Feni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković.

Komentirajući postojanje azbestnih cijevi na području Mostara i u drugim gradovima u BiH, rekao je kako bi njihovo uklanjanje, odnosno vađenje na površinu moglo biti opasno. Podsjetio je kako azbestnih cijevi ima i u drugim europskim gradovima kao što su Beč i Budimpešta.

“Cijevi nisu opasne, no azbest postaje opasan ako ga netko pokuša izvaditi iz zemlje. Znači, bilo bi opasnije da se one izvade. Ono što ja znam iz literature je da bi cijevi bilo najbolje ne dirati i ostaviti u zemlji, znači ne vaditi ih na površinu”, naglasio je Čolaković.

Dodao je kako se u literaturi ne može naći da su azbestne cijevi praktično štetne po zdravlje jer azbest nije topljiv u vodi.

Azbest je jedino opasan ako se udiše, odnosno ako se udišu njegova vlakna koja predstavljaju izravnu opasnost za zdravlje ljudi.

Radi se o azbestnim vlakancima koja se nošeni vjetrom zabadaju u plućne membrane gdje mogu izazvati teške oblike azbestoze pluća te karcinom.

Europska unija je 2005. godine zabranila uporabu azbesta kao materijala.