Čović o braniteljima iz Orašja: “Ne želimo politiziranje pravosuđa”

Nakon službenog posjeta Zagrebu, Dragan Čović je pri povratku posjetio Orašje i Odžak. S novim načelnikom Odžaka razgovarao je o prioritetima koje bi trebalo uskoro ostvariti. Osvrnuli su se i na pritvorene branitelje.

Nakon što su u utorak novi načelnici i gradonačelnici BiH službeno preuzeli dužnost, Jakov Ivanković prvi je načelnik kojeg je hrvatski član Predsjedništva BiH posjetio. Čović je istaknuo kako se nada da će se ubrzo formirati kvalitetna većina u općinskom vijeću kako bi se ostvarilo ono što je obećano u kampanji

Čović je u utorak bio i u Orašju, gdje je s čelnim ljudima razgovarao i o pritvorenim braniteljima.

“Želimo biti logistika tim ljudima i njihovim obiteljima, koliko smijemo biti, da ne ispadne da se miješamo u rad pravosuđa. Jasno smo dogovorili kako im želimo pomoći, da osjete da znamo cijeniti vrijednosti Domovinskog rata. To su ljudi koji su sačuvali ovaj kraj i neizmjerno nas zadužili. Želimo sačuvati njihovo dostojanstvo. Ponavljam, ako je bilo zločina, to na sudu treba dokazati, a svaki pojedinac, ako je činio zločine, treba za njih i odgovarati. Ne želimo politiziranje pravosuđa i incidente poslije kojih treba mnogo vremena kako bi se smirila politička situacija”, rekao je Čović.

Poručio je kako očekuje da će branitelji biti pušteni kako bi svoje dostojanstvo branili sa slobode i da će u tome pomoći i Republika Hrvatska.