Čović: “Do izbora 2018. riješiti pitanja izbornog zakonodavstva”

Kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović u ponedjeljak se u Mostaru sastao s Mijom Marićem, predsjednikom Udruženja bosanskih Hrvata “Prsten”. Prilika je iskorištena i za komentiranje sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, na kojem bi u utorak BiH trebala dobiti pozitivno mišljenje za zahtjev za članstvo.

“U utorak ćemo dobiti potvrdu našeg zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. Svih 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica dali su zeleno svjetlo. Sada nas čeka novi posao, moramo prilagoditi BiH onom upitniku koji će nam vrlo brzo stići, kako bi do kraja iduće godine dobili kandidatski status. Informirao sam gospodina Marića i što radimo na ekonomsko-socijalnom polju. Bez toga ćemo se teško izboriti sa stalnim odlascima mladih ljudi koji ne uspijevaju riješiti svoju egzistenciju i ne vide ovdje svoju budućnost. Uz to, jasno sam rekao da je cilj HNS-a osigurati ustavnu, institucionalnu jednkopravnost hrvatskog naroda. Učinit ćemo sve da prije izbora 2018. riješimo pitanja izbornog zakonodavstva, presude ‘Sejdić – Finci’ i druga”, rekao je Čović novinarima.

Marić je podsjetio da je BiH strateški važna zemlja za Hrvatsku zbog velikog izvoza koji ostvaruje:

“Zbog gospodarskih ulaganja jako nam je važna politička stabilnost, ali i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne zaboravimo da Hrvatska ostvaruje veliku robno-novčanu razmjenu s BiH. Kako smo u državi članici Europske unije, Hrvatskoj, smatramo da imamo obvezu podupiranja BiH na putu prema članstvu u EU”, rekao je Mijo Marić.

Upitan kako komentira odluku Ustavnog suda BiH, koji je zabranio održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, Čović je rekao kako to pitanje ne smatra strateški važnim:

“Odluke suda ne želim komentirati, one se trebaju poštovati. Bilo bi najbolje kad bismo se suzdržali komentiranja sudskih odluka, što god mislili o njima. Hoće li se referendum održati odlučit će rukovoditelji RS-a. U svakom slučaju, to je loš uvod za naš europski uspjeh.”