Čović: “Imat ćemo jedinstven stav o Izbornom zakonu”

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH održana je u utorak u Mostaru. Prema riječima predsjednika HNS-a Dragana Čovića, razgovaralo se o nekoliko zakona čije se izmjene pokušavaju progurati u državnom parlamentu.

Stav oko Izbornog zakona BiH bit će koordiniran među svim hrvatskim zastupnicima i ministrima u Vijeću ministara, istaknuo je čelnik HDZ-a BiH.

“Do kraja dana ćemo imati stav. Prijedlog modela koji smo usuglasili kroz HNS ide u proceduru putem klubova u oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, izjavio je Čović i dodao da bi tijekom idućeg tjedna trebali imali prijedlog za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH: “Nismo mijenjali ništa što je HNS usvojio kao praksu jer smatramo da treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH.”

Kršenje dogovora hrvatski član Predsjedništva BiH nazvao je dijelom taktike: “Ima ljudi koji su zadovoljni statusom quo. Svi imaju pravo igrati vruće-hladno, no takva igra traje zadnjih šest-sedam godina.”

Zastupnički dom državnog parlamenta trebao bi u četvrtak konačno usvojiti izmjene Zakona o trošarinama BiH kojima bi one poskupile za 15 feninga po litru. Čović je komentirao da će se pokušati uskladiti stavovi HNS-a i HDZ-a.

“Na kolegiju jednog i drugog doma, Vijeću ministara i tročlanom Predsjedništvu moramo imati konsenzus u dogovaranju. Smatramo da nije dobro da se preglasava bilo tko. Možda je teško dobiti konsenzus, ali se za njega treba izboriti. U parlamentu je svaka opcija u igri, borba je oko jednog glasa, što je porazno jer se radi o suštinskim zakonima.”