Čović i Inzko složni da su BiH nužne reforme

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u utorak u Sarajevu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom i njegovim prvim zamjenikom Bruceom Bertonom.

“U razgovoru je posebna pozornost posvećena pismu koje je hrvatski član Predsjedništva BiH uputio Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC), u kojem je upozorio na sustavnu neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, što generira jedno neustavno stanje suprotno svemu onome što nalaže ustavna kategorija konstitutivnosti, a to je prvenstveno ravnopravnost naroda u BiH”, navodi se u priopćenju Ureda hrvatskog člana Predsjedništva.

“U tom smislu, Čović je naglasio da je ravnopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, nužna za obranu bosansko-hercegovačke ustavnosti, vladavine prava, uspostavu povjerenja bez kojeg je teško zamisliti normalno funkcioniranje države, ali i temeljnih vrijednosti i načela Europske unije. Stoga su neodložne reforme koje će omogućiti racionalnija rješenja i osigurati ravnopravnost sukladno najvišim demokratskim i civilizacijskim standardima”, dodaje se.

Inzko je ustvrdio da je potrebno sagledati odstupanja od prava koja su zajamčena Washingtonskim i Daytonskim sporazumima. Zajednička je ocjena da je riječ o krajnje ozbiljnim pitanjima koja zavređuju posebnu pozornost, kao i da su BiH nužne reforme koje traže visok stupanj odgovornosti i političkog konsenzusa.

Podsjetimo, Čović je u ponedjeljak u Mostaru najavio da će poslije lokalnih izbora 2. listopada aktualizirati pitanja reorganizacije BiH, televizijskog kanala na hrvatskom jeziku i slučaja “Sedjić – Finci”.