Čović, Izetbegović i Radončić najavili nove koalicijske sastanke

Čelnici stranaka iz vladajuće koalicije u Federaciji BiH, Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), sastali su se u utorak u prostorijama Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o neusuglasicama koje su se pojavile posljednjih mjeseci u aktivnostima koalicije, ali i o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske.

“Iskoristili smo sastanak kako bismo jedni drugima rekli u lice što su problemi i koji su njihovi izvori. Smatram da imamo dva rješenja: ili ćemo imati labavo partnerstvo ili ćemo se ponašati džentlmenski, dogovarati stajališta prije sjednica Vlade Federacije ili Vijeća ministara ili Parlamenta Federacije, a ne da se od sjednice do sjednice ne zna postoji li većina ili ne. Dogovorili smo da ćemo u sljedećih nekoliko dana organizirati niz sastanaka, i na razini entiteta i na razini BiH, predstavnika prvenstveno ovih stranaka kako bi svi bili upoznati sa stajalištima o raznim temama”, rekao je na konferenciji za medije poslije sastanka Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik najveće hrvatske stranke u BiH rekao je da ne vjeruje da će referendum u RS-u biti zabranjen: “Vjerujem i da ga nema smisla zabranjivati. Taj referendum ne smije opstruirati stav Ustavnog suda BiH odnosno Ustav BiH. Očito je da je i taj referendum u funkciji lokalnih izbora. Ne vjerujem da će se BiH ikada podijeliti, a smatram da nitko od nas ne bi trebao komentirati sudske odluke, što god mislio o njima. O tome nema rasprave, kao i o odlukama suda. Ako se ne zadire u to i u Ustav BiH, ne vidim zašto bi se netko time bavio”, rekao je Čović.

Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je za idući tjedan sastanak koji će, rekao je, potrajati vjerojatno pet-šest sati, a imat će niz podsastanaka:

“Na njemu ćemo proći kroz sve dijelove međusobnih odnosa. Razgovarat će se sigurno o (ne)izgradnji autoceste kroz BiH odnosno nekih pretpostavki da se namjerno radi kroz Bosnu, a nedovoljno kroz Hercegovinu. Govorit će se i o subvencijama u poljoprivredi, preusmjeravanju financijskih sredstava s jednih županija na druge itd.”

Izetbegović je naglasio da neće odustati od pokušaja zabrane referenduma u RS-u kojim se predlaže da Dan RS-a bude 9. siječnja: “Uputit ću zahtjev Ustavnom sudu BiH kojim će praktički biti pokrenut spor između države i entiteta. Ono što se događa u RS-u ovih dana je nepoštivanje državnih institucija i zakona. Odluke Ustavnog suda su obvezujuće, ne može se o njima pitati mišljenje naroda.”

Fahrudin Radončić rekao je da je sastanak, koji je trajao oko sat i pol, protekao u konstruktivnoj i dobronamjernoj atmosferi: “Ne postoje nikakvi osobni sukobi. Postoje neki problemi o kojima treba raspravljati u izravnom razgovoru. Svaka koalicija je kao kuća, pa dođe vrijeme da unutar nje neke stvati treba pospremiti. Mi smo to danas i učinili.”

I Radončić je protiv referenduma: “Bojim se da nas je Milorad Dodik doveo u političku pustolovinu, što znači da mi za njega besplatno vodimo političku kampanju u srpskom biračkom tijelu Republike Srpske jer mu je bila potrebna tenzija uoči izbora. Bošnjački blok nada se da će izići iz te situacije pravnim i političkim sredstvima koja neće ugroziti BiH na njezinom europskom putu”, rekao je predsjednik Saveza za bolju budućnost.