Čović: “Naš NATO put ne može nitko blokirati”

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u ponedjeljak jednoglasno je dogovoreno da u HNS-u mora postojati konsenzus i zajednički nastup oko svih ključnih strateških pitanja, ali tako da se ne sputava pluralnost i višestranačje unutar samog HNS-a.

“Dogovoreno je da se na dnevni red sljedećih sjednica stave neka vitalna pitanja vezana za hrvatski narod poput nekih zakona koje smo već uputili u proceduru: Izborni zakon i Zakon o RTV sustavu, demografske strategije hrvatskog naroda u BiH i međusobnih odnosa stranaka HNS-a kako bi na kvalitetan način dočekali izbornu kampanju”, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije u Mostaru.

Dodao je kako se o samim izborima neće pričati prije proljeća iduće godine.

Čović smatra kako će u ovoj godini doći do izmjena Izbornog zakona BiH dodavši da će za to trebati usuglašene verzije koje budu usvojene u oba parlamentarna doma.

“Naš stav u HNS-u je jednostavan. Svako rješenje koje jamči da će hrvatski narod birati svoje predstavnike u Dom naroda odnosno u Predsjedništvo BiH za nas je prihvatljivo”, pojasnio je Čović.

Na novinarsko pitanje kako se SNSD-ovo blokiranje bh. puta prema NATO-u odražava na njegov odnos prema Miloradu Dodiku, Čović je odgovorio kako ništa ne može blokirati taj put.

“Naš NATO put ne može nitko blokirati iako se u javnosti špekulira na različite načine. Sve srpske stranke imaju jedinstven stav o NATO-u i oni taj stav usuglašavaju sa Srbijom. Ali što se tiče MAP-a, stav svih srpskih stranaka, pa i SNSD-a, je da on ide predviđenom dinamikom”, komentirao je Čović.

Na optužbe da HDZ BiH blokira uvrštavanje Srba kao konstitutivnog naroda u Ustav HNŽ-a, Čović je odgovorio kako na čitavom području BiH treba do kraja realizirati pitanje konstitutivnosti sva tri naroda na jednak način.

“Više puta sam naglasio da je značajan dio BiH etnički očišćen i činjenica je da je značajan dio Federacije BiH bez Hrvata ili bez značajnijeg upliva Hrvata u politički ili javni životi. Isto vrijedi i za druga dva naroda na nekim područjima”, rekao je Čović ocijenivši kako se iz tih razloga i jedan i drugi i treći narod ne osjeća konstitutivnim.