Čović: “Nema razloga za pritvaranje Hrvata iz Orašja”

Čelnici vladajuće koalicije u Federaciji BiH, Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB) komentirali su mogućnosti kadrovskih promjena u izvršnoj vlasti te ovotjedna uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a iz Orašja.

Čović je izrazio negodovanje zbog određivanja jednomjesečnog pritvora Hrvatima iz Posavine jer, kaže, ne vidi niti jedan razlog za pritvaranje zbog utjecaja na svjedoke ili mogućnosti bijega:

“Među njima se nalaze osobe koje su obnašale najviše funkcije upravo u institucijama koje ih danas lišavaju slobode. Pravosudne institucije moraju voditi računa o tome kako bi se izbjegle razne špekulacije koje su se s pravom pojavila u javnosti. Želim iskazati svoje jasno negodovanje kao hrvatski član Predsjedništva BiH bez namjere vršenja pritiska na bilo koga u smislu donošenja odluka, ali standardi se moraju poštovati i moraju biti identični za svakog građanina BiH. Ne vidim razloga da itko od desetorice uhićenih osoba bude u pritvoru jer netko sumnja u mogućnost bijega ili utjecaja na svjedoke 20 godina poslije”, naveo je Čović.

Dodao je da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, pogotovo institucije koje ih donose: “Dogodilo se to na blagdan Svih svetih, nakon posjeta predsjednika Vlade RH, pa se i zbog toga otvaraju razne špekulacije.”

Iako se unutar koalicije čuje sve više disonantnih tonova, čelnik HDZ-a kaže da koalicija nema alternativu: “Morat ćemo ove dvije godine vući zajedno, samo je sad pitanje hoćemo li za te dvije godine napraviti stvarni iskorak, hoćemo li iduće godine stvarno imati kandidatski status za pristupanje EU, ne reda radi, da nam ga neko pokloni, nego da to zaslužimo, a to podrazumijeva ogromne reforme u BiH. Kadrovske promjene su moguće, samo u izvršnoj vlasti, ali o tome se nije ni razgovaralo.”

Radončić je rekao da SBB ne namjerava mijenjati svoje ljude iz izvršne vlasti i da se o tome u Sarajevu nije ni razgovaralo. Njegova stranka je, rekao je, za podizanje trošarina kako bi se ubrzali infrastrukturni projekti.

Uhićenja hrvatskih branitelja, optuženih za ratne zločine protiv Srba u Posavini 1992. i 1993., komentirao je i Izetbegović, rekavši da se ne želi miješati u rad pravosuđa, ali i da ga je začudila reakcija iz Hrvatske.