Čović o popisu stanovništva: “Izigrali smo dogovor”

Srpski i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić i Dragan Čović, sastali su se u srijedu u Banja Luci i razgovarali o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji (SSP) te objavljivanju popisa stanovništva.

Čović je rekao da je uvjeren kako će se do sjednice Predsjedništva BiH u ponedjeljak riješiti tehničke poteškoće s ispunjavanjem uvjeta za Sporazum o pridruživanju do roka, 13. srpnja: “To bi se moralo riješiti jer je to datum koji se neće ponoviti godinu dana. Kako se radi o nijansama, vjerujem da ćemo svi pokazati političku i svaku drugu odgovornost, najdalje do ponedjeljka, kako bismo omogućili svim zemljama da nam daju pozitivan odgovor i pošalju upitnik.”

Tema razgovora bilo je i objavljivanje popisa stanovništva BiH. Narodna skupština Republike Srpske u utorak je odbacila odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

“Napravljena je greška. Izigrali smo dogovor. Imali smo politički dogovor svih stranaka na razini BiH o izmjenama zakona koji bi omogućio da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine kako se ne bi opterećivao predizborni ciklus, no to se nije ispoštovalo. Možemo i kroz Vijeće ministara BiH donijeti zaključke ili potrebne odluke te to potvrditi kroz parlamentarnu raspravu u oba doma. U svakom drugom slučaju vrtjeli bismo se u krug”, komentirao je Čović.

Mladen Ivanić nije davao izjave poslije sastanka.