Čović: “Pojedinačna pisma iz Haaga šamar zemlji i politici”

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović na druženju s novinarima u ponedjeljak u Sarajevu komentirao je reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu te krizu vlasti do koje je dovelo prošlotjedno podnošenje zahtjeva za reviziju.

Sadašnji sastav Predsjedništva nije odobrio zahtjev za reviziju, a bošnjački član Bakir Izetbegović pozvao se na odluku Predsjedništva iz 2002. kojom je ovlašten Sakib Softić kao zastupnik BiH u Haagu.

U međuvremenu je sud diplomatskom poštom uputio tri pisma s upitima članovima Predsjedništva. O sadržaju pisama se nagađa, ali se pretpostavlja da sud želi utvrditi je li zahtjev za reviziju stav čitavog političkog bh. vodstva ili samo njegova dijela.

“Nema većeg šamara jednoj zemlji ili politici od toga da se šalju pojedinačna pisma. Ne želim omalovažavati sud, ali to govori u kakvu smo krizu upali svojom neodgovornošću i nedogovaranjem unutar BiH. Nas trojica moramo sjesti i dogovoriti se. Ako smo jednom napravili grešku, ne smijemo je ponoviti. Komunikacija s institucijama izvan BiH mora biti jednoglasna i na tome ću inzistirati”, komentirao je Čović.

Prošlotjednu izvanrednu sjednicu Predsjedništva, koju je sazvao predsjedavajući Mladen Ivanić, prvo je napustio Izetbegović, koji je bio protiv podizanja zahtjeva, a potom i Čović koji nije htio glasovati ako se ne postigne konsenzus.

Stvorilo je to krizu u vlasti i dovelo do najava iz Republike Srpske da će se tamošnji predstavnici u vlasti povući sa svojih funkcija, što bi dovelo do kolapsa sustava na više razina.

“Revizija kao takva nije sporna. Kao legalist želim da se odmaknemo od institucija koje su brinule za BiH tijekom rata. Moramo odlučivati konsenzusom, a ne da to izigravamo pa da nam se događa da posebno moramo odgovarati kao u slučaju pojedinačnih pisama iz Međunarodnog suda pravde u Haagu”, rekao je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH ponovio je da je ipak optimist. Najavio je da će ovotjedni dolazak povjerenice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini biti pozitivan impuls i da je uvjeren da BiH do kraja godine ipak može doći do statusa kandidata za pristupanje Europskoj uniji.

Očekuje da će se dogovor o Izbornom zakonu postići za mjesec-dva. Da nije bilo krize oko revizije, kaže, vjerojatno bi izmjene bile u parlamentarnoj proceduri: “Obavili smo razgovore s većinom stranaka. Oko članova Predsjedništva imamo apsolutni konsenzus. Oko Doma naroda ima pojedinačnih problema koje treba dogovoriti. Za Grad Mostar smo ponudili pet ili šest rješenja te smo kao mogućnost dogovora ostavili koalicijskim partnerima.”