Čović: “Reorganizirati unutarnji ustroj BiH, neučinkovit je”

Međunarodni centar “Nizami Ganjavi” u Sarajevu je u utorak organizirao konferenciju o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine na kojoj su se okupili brojni visoki dužnosnici iz zemlje i inozemstva, uključujući članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića te bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

Čović je ocijenio kako među liderima triju naroda u BiH vlada veliko nepovjerenje i da se ne mogu složiti o naizgled jednostavnim pitanjima poput obilježavanja praznika.

Sudionici su komentirali i mogućnost revizije Daytonskog sporazuma, koji je prije 21 godinu prekinuo rat u BiH te uspostavio sadašnji sustav s dva entiteta, Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

“Ne vjerujem da će itko u naše ime planirati nekakav ‘Dayton 2’ ili ‘Dayton 3’. Mi se u BiH moramo dogovoriti jer moramo shvatiti da više nismo zanimljivi kao nekada ni Bruxellesu, a pogotovo onima koji rješavaju neka globalnija pitanja daleko od BiH. Moramo brže i odgovornije raditi. Tada ćemo puno prije biti uz bok Crnoj Gori i Srbiji kao kandidati za Europsku uniju, ali i unutarnjem preuređenju BiH. BiH mora imati cjelovitost, nerazgradljivost u smislu vođenja vanjske politike. No moramo je reorganizirati iznutra jer je ovakva apsolutno neučinkovita”, rekao je Čović novinarima.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da ne vjeruje da će doći do revizije Daytonskog sporazuma: “Daytonski sporazum sigurno nije idealno rješenje. To je rješenje koje je u jednom trenutku bilo moguće, rješenje iza kojeg su stale strane u sukobu u BiH, ali i međunarodne institucije. Mislim da nema uvjeta za neki novi ‘Dayton’ jer ne postoji suglasnost među međunarodnim akterima.”

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, ocijenio je da je se u 2016. godini napravio veliki posao, od podnošenja zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji u veljači do dobivanja upitnika predviđeno za početak prosinca. “Mislim da je ova godina rezultat svega onoga što se događalo poslije izbora 2014. godine”, rekao je.