Čović: “U rujnu moramo dobiti pozitivno mišljenje EU”

Predsjednici HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB), Dragan Čović i Fahrudin Radončić, održali su kod Mostara u ponedjeljak sastanak u restoranu te razgovarali, između ostalog, o krizi u vladajućoj koaliciji nastalom zbog Mehanizma koordinacije i najavljenom referendumu u Republici Srpskoj.

“Ako i ima nesporazuma, oni se ne smiju osjetiti u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti. To vrijedi i za razine županija i entiteta, a pogotovo države. Moramo uhvatiti ritam koji smo ispustili u srpnju. U rujnu moramo dobiti pozitivno mišljenje sa sastanka koji će organizirati Slovačka. Mehanizam koordinacije nam je mala prepreka na tom putu, ali sam uvjeren da će se to ovih dana riješiti na Vijeću ministara”, rekao je Čović poslije sastanka.

“Ovo je bilo privatno druženje, razmjena mišljenja, otvaranje knjige bošnjačko-hrvatskih odnosa unutar koalicije. Kao i predsjednik Čović, ja sam optimističan po pitanju rješavanja nesuglasica”, komentirao je Radončić.

Govoreći o najavljenom rujanskom referendumu o Danu Republike Srpske, Radončić je istaknuo da je to antidaytonska aktivnost i da čelnici tog entiteta moraju usuglasiti stavove s vodstvom bošnjačkog naroda.

Čović i Radončić najavili su da će ubrzo održati sastanak s Bakirom Izetbegovićem, čelnikom Stranke demokratske akcije i predsjedavajućim Predsjedništva BiH.