Crnadak i Mektić istupili protiv Izetbegovićeve upute veleposlanici

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, te ministar sigurnosti Dragan Mektić naveli su da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zloupotrijebio svoj položaj poslavši Međunarodnom sudu pravde u Haagu pismo o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid za čije upućivanje nije bio ovlašten odlukom Predsjedništva BiH.

“Institucije sustava nisu ni sekundu posvetile tom problemu. To je tragedija za BiH. I dalje srljamo u prošlost. U čitavi problem smo uvukli i diplomaciju. Nekim privatnim interesima utječemo uzduž i poprijeko na rad naših diplomatsko-konzularnih predstavništava. Razvalimo li i diplomaciju, BiH će postojati samo u okvirima svojih granica”, komentirao je situaciju Mektić na konferenciji za medije u Sarajevu u ponedjeljak.

Crnadak je pak u pismu naveo da je poslao upute veleposlanici BiH u Haagu Mirsadi Čolaković da ne prosljeđuje pismo sudu. Ministar navodi da je u njegovoj nadležnosti korespondencija sa sudom koji je pod nadležnošću UN-a.

Proslijedi li veleposlanica Izetbegovićevo pismo, kaže Crnadak, krši Zakon o radu institucija BiH jer pismo nisu odobrila preostala dva člana Predsjedništva.

U pismu Izetbegoviću Crnadak ga poziva da povuče svoje upute veleposlanici. U suprotnom, kaže, mogao bi prouzročiti paralizu cjelokupne bh. diplomatsko-konzularne mreže.