Dan poslije izbora u Stocu se izmjenjuju optužbe

Nedjeljni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini ostali su u sjeni događaja u općini Stolac, gdje su prekinuti zbog napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića od strane predsjednika Općinskog Odbora SDA Stolac i kandidata za načelnika Salmira Kaplana i člana SDA Ahmeta Ljubovića.

Aktivist Inicijative za Stolac Haris Baljić tvrdi kako se na nekoliko izbornih mjesta u općini Stolac nije radilo prema pravilima odnosno da je Perić samoinicijativnom odlukom smijenio dva člana biračkog odbora Inicijative za Stolac i umjesto njih postavio članove HDZ-a BiH. Baljić također tvrdi kako nije došlo do fizičkog napada na Perića.

Međutim, službeno policijsko izvješće demantira Baljića jer u njemu stoji da je policijski službenik osiguranja zgrade izbornog povjerenstva prijavio kako su Kaplan i Ljubović fizički napali Perića te da je nakon toga ispred zgrade došla veća skupina građana koji su potom razvalili ulazna vrata, ušli i demolirali prostorije Općinskog izbornog povjerenstva. I naša kamera je ekskluzivno zabilježila što smo pronašli u prostorijama povjerenstva.

Naćelnik Općine Stolac Stjepan Bošković tvrdi kako je cijeli scenarij pomno isplaniran te da je ovim činom miniran Ustav Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić izjavio je kako će konačnu odluku o izborima u Stocu donijeti nakon što SIP zaprimi cjelokupno izvješće s terena.