Danas prva redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Za danas je sazvana prva redovna sjednica u novom mandatu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Jednom od najavljenih točaka dnevnog reda, Klub zastupnika Demokratske fronte – Građanskog saveza (DF-GS) predložio je, po skraćenom postupku, zakon o pravima demobiliranih branitelja i članova njihovih obitelji, prenosi FENA.

Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba – rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inozemstva, također je u najavljenom dnevnom redu za ovu sjednicu, a predlagač je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić koji ga je u parlamentarnu proceduru uputio po hitnom postupku.

Više drugih zakona je predloženo po skraćenoj proceduri, a njihov cilj je da sedam općina u Federaciji BiH dobiju administrativno status gradova. To su općine: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

Jedna od najavljenih točaka dnevnog reda je i odobravanje odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje poduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Izvor: Fena/Dnevnik.ba