Na današnji dan prije 22 godine počela vojno-redarstvena operacija “Oluja”

Na današnji dan prije 22 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena operacija Domovinskog rata ‘Oluja’ u kojoj su nakon četiri godine okupacije od strane pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Oluji su prethodile operacije Cincar 94, Zima 94,Skok 1,Skok 2 i Ljeto 95., izvedene na prostoru BiH, zahvaljujući kojima se Knin našao u poluokruđenju snaga HV-a i HVO-a.

Dvodnevno obilježavanje

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ svečano će se obilježiti danas i sutra, 5. kolovoza u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

Od 13 do 21 sat danas će biti postavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara. Na gradskom stadionu NK Dinara od 18 do 19.25 bit će održana revijalna nogometna utakmica između branitelja i dužnosnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U organizaciji ministara unutarnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga, u 20.30 bit će održan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

U Kninu će, simbolično uoči Dana hrvatskih branitelja, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, i Vlada Republike Hrvatske održati sjednicu na kojoj bi trebao biti usvojen Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Izvor:  hrsvijet.net