Dani Europe u Čapljini počeli simboličnom utrkom

“Trčimo za Europu 5 do 12” bio je moto simboličnih utrka učenika čapljinskih osnovnih i srednjih škola. Rekreacijom i dobrom voljom htjela se poslati poruka Europskoj uniji. Čapljina će, naime, biti uskoro proglašena “Europskim gradom” zbog dobre suradnje lokalnih vlasti i građana. Zato je Čapljina prvi grad u Hercegovini koji je bio domaćin Dana Europe.

“Naša je namjera da ovim pošaljemo poruku da mladi iz Bosne i Hercegovine imaju svoje mjesto u procesu europskih integracija jer je to populacija koja bi trebala imati najviše interesa za taj proces. Prije ili kasnije oni će uživati u blagodatima Europske unije. To su budući premijeri, ministri, liječnici, ljudi koji će voditi društvo kad BiH bude članica Europske unije”, rekao je Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Željko Bonić, pomoćnik načelnika Općine Čapljina za društvene djelatnosti, izjavio je da je Čapljina praktički dio Europske unije: “Europa je već došla u Čapljinu. Čapljina je već u Europi, kako infrastrukturnom povezanošću, tako i preko svojih prirodnih obilježja i svega što se događa u našem gradu.

Dani Europe uključuju još četiri priredbe: međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, svečana akademija s uručenjem nagrada istaknutim pojedincima i kolektivima te veliki regionalni rock koncert.