Debata u Širokom Brijegu o EU mogućnostima i izazovima

U Širokom Brijegu održana je javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU. Debate se održavaju u okviru projekta “Lokalna zajednica preuzima inicijativu”. Sudionici su imali priliku razgovarati o temama javno- privatnog partnerstva, rješavanju pitanja i podršci nevladinom sektoru kroz EU fondove i druge. Debata je okupila brojne poduzetnike, predstavnike gradskih vlasti, javnih poduzeća, civilnog društva, kao i mnoge druge.

“Cilj debate je razgovarati s građanima, s predstavnicima civilnog drustva, i s lokalnom upravom. Danas smo u Širokom Brijegu kako bi razgovarali, ne samo s ljudima poslovne zajednice nego i s običnim ljudima. Želimo čuti njihove zabrinutosti, te da ih mi iz prve ruke informiramo o procesu europskih integracija. Zašto? Razlog je jednostavan – zato što proces europskih integracija nije nešto što je u rukama političkih elita koji sjede u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci nego on priprada svima”, poručio je šef izaslanstva EU u BiH veleposlanik Lars – Gunnar Wigemark.

Iskustva u procesima pridruživanja Europskoj uniji, prenijeli su predstavnici iz Hrvatske i Poljske.

Jedan od instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja je poslovni inkubator kojeg su prepoznali i međunarodni donatori i koji ostvaraju jako dobre poslovne rezultate.

Nakon debate, organiziran je je informativno-edukacijski sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje financira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica. U okviru projekta “Lokalna zajednica preuzima inicijativu” koju je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, održat će 15 ovakvih debata. Iduća debata bit će u Stocu.