Deblokada pregovora Srbije za branitelje sramotna

Republička koordinacija udruga iz Domovinskoga rata “Dr. Franjo Tuđman” kritizirala je Hrvatsku vladu zbog deblokade poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije za punopravno članstvo u Europskoj uniji iako Srbija nije ukinula Zakon o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Umirovljeni general Đuro Dečak upozorio je da Vlada bez pravnog utemeljenja donosi odluku o otvaranju poglavlja. “Neprihvatljivo je da netko tko sramotno odlazi u povijest jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti donosi tako ključne odluke, i to na štetu hrvatskih branitelja”, rekao je.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata, naglasio je da su predstavnici branitelja bili u kontaktu s hrvatskom diplomacijom te da nisu pristajali na otvaranje poglavlja. Najavio je mogućnost braniteljskih prosvjeda poslije prijevremenih parlamentarnih izbora 11. rujna.

Ministar branitelja Tomo Medved bio je protiv deblokade srbijanskih pregovora, istaknuo je Glogoški, dodavši da mu vjeruje.