Dio medija tijekom lokalnih izbora širio govor mržnje

Živimo u vremenu kad svakodnevno možemo čuti govor mržnje, govor koji vrijeđa osjećaje različitih grupa i različitih ljudi, istaknuto je na konferenciji “Gdje počinje govor mržnje, prestaje sloboda govora” koja je održana u Sarajevu.

Cilj konferencije je potaknuti na međusobnu izgradnju povjerenja, međususjedskih odnosa, izgradnju mira i stabilnosti u regiji.

“Nama u regiji potrebna je zajednička suradnja, koordinacija da bismo ovo krupno pitanje zajednički riješili. Potrebno nam je puno više dijaloga, tolerancije, međusobnog poštovanja, poštovanja drugog i drugačijeg, a posebno nam je potrebno samokritičko preispitivanje vlastitih uvjerenja”, naglasila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Posebni predstavnik Europske unije Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je kako je nedavno korišten i govor mržnje tijekom izborne kampanje u BiH te kako mu je drago da je Središnje izborno povjerenstvo BiH reagiralo i da su neki od političara koji su sudjelovali u tim događajima kažnjeni.

“Upravo smo završili monitoring medija, pripremamo i izvještaj o tome na koji su način mediji pratili lokalne izbore u BiH. Preliminarni rezultati pokazuju da je 1,8 posto medijskih izbornih sadržaja bilo s različitim oblicima govora mržnje”, rekla je generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić.

Konferencija “Gdje počinje govor mržnje, prestaje sloboda govora” održana je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca.