Dodik optužio Izetbegovića za utjecaj na obavještajne službe

Iako je proslava Dana neovisnosti BiH u srijedu u prvom planu, prepucavanja oko revizije presude po tužbi za genocid BiH protiv Srbije i dalje se ne stišavaju. Nakon što je u utorak predsjednik Predsjedništva Mladen Ivanić zaprimio otvoreno pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, optužio je Bakira Izetbegovića da je napravio paralelni sustav u institucijama BiH. Izetbegovićev odgovor nije se dugo čekao.

Bošnjački član predsjedništva tvrdi kako je zapravo Ivanić taj koji želi stvoriti paralelni sustav jer će u svom pismu Međunarodnom sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom posjeta Beogradu u srijedu istaknuo je kako je Ivanićevo otvoreno pismo samo dokaz da je obavještajna služba pod utjecajem Bakira Izetbegovića.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini u četvrtak će posjetiti BiH. Uoči posjeta istaknula je kako radi na tome da svaka od zemalja Zapadnog Balkana krene naprijed na putu reformi i euroatlantskih integracija jer je to proces koji nema alternativu.