Dodik: “Treba smijeniti Vijeće ministara ako je bilo kršenja propisa”

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je SDS da zajedno s SNSD-om glasuje za smjenu Vijeća ministara ako su točne SDS-ove tvrdnje o nezakonitoj sjednici Vijeća ministara na kojoj je zakon o povećanju trošarina upućen u parlamentarnu proceduru.

“Smjena Vijeća ministara je jedino logična ako je točno to što tvrde u SDS-u. Ne želimo ulaziti u Vijeće ministara, ali trebaju biti smijenjeni ako su kršili propise”, izjavio je Dodik.

Podsjećamo, ministar sigurnosti Dragan Mektić (SDS) rekao je prošlog tjedna da posljednja, telefonska sjednica Vijeća ministara, održana 6. travnja, nije održana u skladu s propisima.

Ured za odnose s javnošću Vijeća ministara demantirao je Mektića i u priopćenju naveo da je sve napravljeno u skladu s pravilima, iako priznaju da su telefonske sjednice neobične.

Dodik je optužio SDS, koji je protiv povećanja trošarina na naftu i naftne derivate, da nanosi štetu RS-u, a ne njemu osobno. “Vode izdajničku politiku na razini BiH, a štetnu za RS. Kalkulantski pokušavaju spriječiti bilo kakav dotok novca u RS pa i novca iz MMF-a i drugih financijskih institucija”, rekao je prvi čovjek RS-a.

Ministri SDS-a u Vijeću ministara, Mektić, Mirko Šarović i Igor Crnadak, glasovali su protiv povećanja trošarina, ali je Vijeće ministara i bez njih imalo većinu.

Dodik je rekao novinarima da je s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija dogovoreno povećanje trošarina jer će se osigurati sredstva za puteve u RS-u, poljoprivredu i zdravstvo te da je Vijeće ministara uz entitetske vlade potpisnik Pisma namjera s MMF-om i Reformske agende.

Šarović je pak poslije glasovanja u Vijeću ministara izjavio da su Srbi protiv povećanja trošarina jer bi se to negativno odrazilo na poljoprovrednike u Republici Srpskoj.