Dogodilo se na današnji dan – 8. listopada

Hrvatska proglasila neovisnost
Na današnji je dan 1991. godine Sabor Republike Hrvatske donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država. Ta povijesna saborska sjednica održana je u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici, jer je postojala opasnost od zračnog napada na sabornicu na trgu sv. Marka. Naime, dan ranije raketirani su Banski dvori, a u napadu je bila oštećena i sama sabornica. Sabor je još 25. lipnja bio donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske (zato se taj dan slavi kao Dan državnosti). Međutim, na te je odluke 7. srpnja prihvaćen tromjesečni moratorij posredovanjem Europske zajednice, tzv. Brijunskom deklaracijom. Kad su istekla tri mjeseca više nije bilo potrebe za odgađanjem proglašenja neovisnosti, pa je ona na današnji dan i proglašena. Sabor je time odrekao legitimitet svim tijelima dotadašnje SFRJ, i odrekao valjanost svim pravnim aktima bilo kojih tijela koja su nastupala u ime bivše federacije.

Puštena u promet Zagrebačka uspinjača
Na današnji je dan 1890. godine puštena u promet Zagrebačka uspinjača. Sagradio ju je osječki poduzetnik D. W. Klein, koji se obvezao da će nakon 40 godina vlasništvo nad uspinjačom prepustiti gradu Zagrebu. Međutim, zbog čestih je kvarova morao predati vlasništvo poduzeću Ganz et co., koje je zatim i unaprijedilo uspinjaču. Zanimljivo je da su isprva postojali odjeljci prvog i drugog razreda, s različitim cijenama vožnje. Za pogon je služio parni stroj, pa je uspinjača bila bučna i stvarala je velike količine dima. Nakon 40 godina prešla je u vlasništvo grada, a prometne, tehničke i financijske poslove preuzeo je ZET. Ukinuti su odjeljci prvog i drugog razreda, pa je unutarnji prostor postao prostraniji i svjetliji. Električni je pogon uveden 1934. godine. Zagrebačka je uspinjača sa svojih 66 metara dužine najkraća na svijetu. Savladava visinsku razliku od 30.5 metara u 64 sekunde, koliko traje vožnja. Može prevesti 28 putnika uz pomoć motora od 37 kilovata.

Održana prva filmska projekcija u Zagrebu
Na današnji je dan 1896. godine održana prva filmska projekcija u Zagrebu. Dogodilo se to samo desetak mjeseci nakon prve javne projekcije na svijetu, one braće Lumière u Parizu. Zagrebačka je projekcija održana u dvorani Kola (danas zgrada Akademije dramske umjetnosti, južno od Hrvatskog narodnog kazališta). Projekciju su omogućili slikar Rudolf Mosinger i fotograf Lavoslav Breyer, a prikazivali su se upravo filmovi braće Lumière. Prvi stalni kinematograf u Zagrebu otvoren je tek desetak godina kasnije (1906.).

Rođen Zvonimir Boban
1968. godine rođen je Zvonimir Boban, hrvatski nogometaš. Legendarni kapetan i igrač hrvatske nogometne reprezentacije. Igrao je u sredini terena, u dresu s brojem 10. Uz Roberta Prosinečkog i Aljošu Asanovića Boban je najbolji vezni igrač kojeg je Hrvatska ikad imala. 1987. nastupa na U-20 Svjetskom prvenstvu u Čileu gdje osvaja zlato, a upravo je u finalu izveo posljednji jedanaesterac u seriji koji je odlučio pobjednika. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” kao član reprezentacije 1998. i osobno 2002. godine.

Izvor: www.icv.hr