Dogovor o Izbornom zakonu u BiH moguć do svibnja

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je da je moguće postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona u sljedećih mjesec i pol dana kako bi se mogli raspisati izbori i izbjegla kriza u toj zemlji, ali da se kompromis jedino može postići na načelima ustavnosti i legitimnog zastupanja sva tri naroda, piše Dnevnik.ba.

“Spremni smo ići u smjeru kompromisa s prijedlozima koji će biti na tragu odluka Ustavnog suda. Nema kompromisa s ravnopravnošću i ustavnošću. Legitimitet predstavljanja u institucijama BiH mora se poštovati kada su u pitanju sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Pri tome je pojasnio kako se zahtjevi hrvatske strane odnose na poštivanje volje sva tri naroda pri popunjavanju Doma naroda i Predsjedništva BiH. Suglasio se i s mogućnosti provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci kojom se traži omogućavanje da se i predstavnici manjina mogu birati u najviša tijela države.

Početkom svibnja Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH trebalo bi raspisati opće izbore 150 dana od njihova održavanja što je po zakonu predviđeno prve nedjelje u listopadu. No, Ustavni sud BiH je osporio odredbe o načinu popunjavanja izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda zbog čega nije moguće niti izabrati tijela izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ljubić međutim vjeruje da se dogovor može postići do početka svibnja.

Izvor: Dnevnik.ba