Dogovora o izborima u Mostaru nema ni poslije sarajevskog sastanka

Iako su zainteresirane stranke izražavale uvjerenost da će biti postignut dogovor o održavanju izbora u Gradu Mostaru, na sastanku kod veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu opet nije bilo “bijelog dima”.

Predsjednici vladajućih stranaka u Federaciji BiH, Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), složili su se s veleposlanicom Maureen Cormack da bi izbori u Mostaru poslije osam godina trebali biti održani u listopadu, kao i u ostatku države, ali konačnog dogovora nije bilo.

“Nažalost, stranke nisu bile spremne ostaviti po strani svoje ranije utvrđene stavove”, komentirala je Cormack poslije sastanka.

Dogovoreno je tek da će pregovori biti nastavljeni, a svi se slažu da je vremena sve manje.

Zbog odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni izbornih pravila za Mostar stanovnici ovog grada nisu izišli na izbore od 2008. Političke stranke u Mostaru godinama ne uspijevaju dogovoriti dio Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Ustavni sud zahtijeva da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.

Opširnije u Dnevniku u 19.30 sati.