Dogovorena izgradnja prihvatilišta za pse u Jablanici

Društvene mreže preplavile su snimke i fotografije otrovanih i uginulih životinja u Jablanici. Psi lutalice u Bosni i Hercegovini problem su za koji godinama nitko ne može pronaći rješenje, no ovaj način rješavanja problema donosi mnoge opasnosti, ne samo za životinje, već i za ljude.

Nakon nedavnog slučaja dječaka koji je bježeći od psa lutalice pao s bicikla i zadobio teže tjelesne ozljede, situacija u Jablanici je eskalirala na način da je otrovan veliki broj pasa lutalica, ali i drugih životinja.

I općinske vlasti su reagirale te je upućen zahtjev komunalnom poduzeću da se uginuli psi odvezu na deponiju i da se izvrši zatrpavanje u skladu s Pravilnikom o životinjskom otpadu. No, aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da se to ne radi na pravi način. Prema Zakonu o dobrobiti i zaštiti životinja BiH, lokalne vlasti dužne su osigurati azile za smještaj pasa. Ipak, ovaj zakon u praksi nikada nije zaživio.

Veterinari upozoravaju da je ovaj način riješavanja problema stravičan, i za životinje i za ljude. Općinske vlasti kažu kako dodatni problem stvaraju i dovezeni psi. Stoga su aktivisti za zaštitu životinja u suradnji s veterinarskom stanicom dogovorili izgradnju manjeg prihvatilišta.