Dokumentarac Tonćija Gaćine otvara Mediteran Film Festival

Od 24. do 27. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 17. Mediteran Film Festival, jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. Program u konkurenciji donosi 22 dokumentarna filma. Selektor festivala Damir Čučić izabrao je po 11 filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno 11 filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 27. kolovoza u dvorani Kina Borak izabrati pobjednike 17. Mediteran Film Festivala i dodijeliti “Grand Prix MFF projektor” i drugu nagradu, “MFF projektor”, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Uz dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, bit će prikazana i filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom te svjetske premijere. Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu “Adria” biti prikazan dokumentarac “Chuck Norris protiv komunizma”.

Uz HBO, 17. MFF će na otvorenom kinu u središtu grada, uz potporu Operacije kino, prikazati i dva igrana filma, “Brooklyn” te “Ljubav i prijateljstvo”.

U srijedu, 24. kolovoza u programu izvan konkurencije premijerno će se prikazati filmovi domaćih autora Ivana Čolaka, Marija Ćužiča i Zdenka Jurilja.

Svečano otvaranje 17. MFF-a pripalo je dokumentarcu iz konkurencije dugih, hrvatskom filmu “Turizam” Tonćija Gaćine te će prvog dana biti prikazan i dokumentarac “Napolislam” talijanskog redatelja Ernesta Pagana.

Drugi i treći dan festivala, uz program u konkurenciji, donosi i “Američki izlog” u kojem će na otvorenom kinu biti prikazan dokumentarac “Upoznajte Patelove”.

U prijepodnevnim projekcijama bit će prikazani animirani filmovi za djecu “Ups, Noa je otišao” redatelja Tobyja Genkela i Seana McCormacka i “Top cat: Mačak za pet” redatelja Andresa Couturiera.

Program “MFF Retrovizor” donosi šest zapisa Sutjeska filma o ljepotama Hercegovine i njezinog naroda. Filmovi “Oteta zemlja” Hajrudina Krvavca, “Kamen i zemlja” Ivana Fogla, “Poteci vodo uzbrdo” Žike Ristić, “Neretvom prema moru” Sejfudina Tanovića, “Kolo života” Suada Mrkonjića i “Beskrušna zemlja” Ranka Stanišića bit će prikazani u četvrtak, 25. kolovoza.

Uz “Foru” i “Retrovizor”, ljubitelji filma imat će priliku posjetiti i “MFF Rendezvous”, prijepodnevno druženje uz kavu na kojem će zanimljivi filmski predavači predstaviti svoja znanja i viđenja sedme umjetnosti danas, produkcije i stvaranja. Druženje će trajati sva četiri dana festivala u press centru MFF-a, u prostorijama Narodne knjižnice.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival zatvorit će u subotu poslije dodjele nagrada igrani film hrvatskog redatelja Antonija Nuića “Život je truba”.

Na svečanosti zatvaranja bit će prikazan i film iz MFF radionice koji su posljednjih tjedana, pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz SAD-a.