Drugi dan izbora u BiH, otvorena birališta u Hrvatskoj

Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini u nedjelju od 7 do 19 sati drugi dan izlaze na birališta u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli na prijevremene izbore za Hrvatski sabor. U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta i u Hrvatskoj, gdje pravo glasa ima nešto manje od 3,8 milijuna građana.

Drugi su ovo parlamentarni izbori u Hrvatskoj u deset mjeseci nakon što je ljetos pala koalicijska Vlada predvođena HDZ-om. Od 151 zastupnika, 140 će ih biti izabrano u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u 11. izbornoj jedinici, u 49 država diljem svijeta, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

U BiH su otvorena 34 biračka mjesta. Najviše ih je u Mostaru (20), gdje se do kraja kolovoza registriralo oko 21.500 birača. U Sarajevu je prijavljeno 5.900 birača, Tuzli 4.700, a u Banjoj Luci 2.538. U Mostaru se glasuje u Osnovnoj školi Petra Bakule, u Ulici kralja Tomislava 9, dok se registracija može obaviti u Gimnaziji fra Grge Martića.

Konzulica RH u Mostaru, Jadranka Modrić, u petak je u izjavi za Našu TV pojasnila da se birači mogu registrirati i na sami dan izbora uz pokazivanje osobne iskaznice, putovnice ili, u krajnjem slučaju, vozačke dozvole.

Hrvatski državljani u Sarajevu imaju na raspolaganju osam biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi u Ulici Zmaja od Bosne 39. U Tuzli su otvorena četiri biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Kazan Mahala 1, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u Ulici Milana Kranovića 1.

Poslije zatvaranja birališta u 19 sati, čime završava i izborna šutnja, očekuju se rezultati nekoliko izlaznih anketa, a prvi neslužbeni rezultati iz Državnog izbornog povjerenstva RH trebali bi biti poznati u nedjelju oko 22 sata.