Drvni klaster podsjetio na nepostojanje zakona o šumama

Iako 54 posto površine Bosne i Hercegovine čine šume, drvna industrija je zanemarena, rečeno je na konferenciji Drvnog klastera Hercegovine o izazovima i prilikama drvne industrije u BiH održanoj u Mostaru. Veliki problem za razvoj ove industrije, kao i za povlačenje sredstava Europske unije predstavlja nepostojanje zakona o šumama. Tako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uopće nema zakona o šumama, kao ni na razini Federacije BiH.

Na konferenciji je istaknuta važnost drveta kao sirovine i njezinog ekonomskog razvoja. Međutim, samo obučen kadar može utjecati na razvoj drvne industije, a on bi se ubuduće trebao obrazovati u Centru izvrsnosti za drvo.

Temeljni cilj strategije drvno-prerađivacke industrije je drvnu industriju i raspolaganje sirovinom staviti u kontekst ruralnog razvoja, rečeno je.

Budući da je konferencija okupila eminentne stručnjake iz ovog sektora, predstavnike nadležnih županijskih ministarstava, kao i predstavnike obrazovnih institucija, iskustva susjednih zemalja doprinijet će uvelike razvoju i iskorištavanju potencijala drveta kao sirovine i njegovog brendiranja.