Državni zatvor neće biti otvoren u listopadu

Državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu neće biti otvoren, kako je bilo planirano, u listopadu i zato će Bosna i Hercegovina platiti veći ceh jer će se mjesečni gubici povećati za 400.000 KM.

Naime, BiH u ovom trenutku na mjesečnoj bazi gubi 530.000, a s obzirom na to da ova odgojno-popravna ustanova neće biti završena do jeseni, BiH će na mjesečnoj razini sada gubiti 930.000 KM, pišu Nezavisne novine.

“Upravni odbor za izgradnju zatvora jednoglasno je prihvatio izvještaj o planu Nezavisne revizorske kuće iz Prijedora, po kojem će biti izvršen tehnički prijem kompleksa zatvora. Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici prihvatilo odluku ovog odbora”, rekao je “Nezavisnim” Slobodan Ujić, član Upravnog odbora za izgradnju državnog zatvora.

Konstatirao je da je rok revizorskoj kući 60 dana da izvrši tehnički prijem, te da vjeruje da oni to mogu uraditi i za 30 dana.

Ističe da pošto nije imenovan direktor i nije izvršena sistematizacija radnih mjesta, zatvor svoja vrata, a kako je bilo planirano, ne može otvoriti u listopadu.

Stanislava Marić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, kazala je za “Nezavisne” da oni neće presijecati vrpcu u praznom zatvoru, te se nada da će ova odgojno-popravna ustanova početi s radom naredne godine.

“To je trebalo biti ove godine, ali nije, pa se nadamo da će biti završeno u narednoj godini”, rekla je Marićeva.

Očekuju i da će tehnički prijem zatvora biti završen u roku od 45 dana.

“Poslije toga Vijeće ministara mora donijeti zakon o državnom zatvoru, jer ga nemamo, da se izabre direktor, raspiše natječaj za čuvare. Nakon što se izaberu čuvari, svi moraju proći specijalnu obuku. Otvorit ćemo ga kad u njemu budu njegovi stanovnici”, kazala je Marićeva.

Inače, BiH godinama nema sustavno riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Izgradnja ove odgojno-popravne ustanove, kao najmodernije i najsigurnije u Evropi, pompozno je i dugo najavljivana. Kamen temeljac postavljen je 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo. Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora ukupne površine 24.000 kvadratnih metara počeli su osam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliuna KM, a novac za gradnju ove visokosigurnosne ustanove osigurali su BiH i donatori. Najveći donator je Europska unija, koja je sudjelovala s 10,8 milijuna eura. Ostatak sredstava, za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Europe putem kredita.

Brojke

2006. postavljen kamen temeljac
2008. bio prvi rok za završetak radova
2014. počeli ozbiljni radovi
40 milijuna KM vrijednost projekta
24.000 kvadratnih metara površina
12 kvadratnih metara veličina ćelije, koja ima svoje kupatilo
Sadržaj

Bolnica
Kuhinja
Sportska sala
Radionica
Mrtvačnica
Kantina
Prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje