Durkić: “Ni HDZ-u ni SDA-u izbori u Mostaru nisu potrebni”

Emisija “Zrcalo tjedna” u petak je govorila, između ostalog, o novoj rundi neuspješnih pregovora o eventualnom održavanju izbora u Gradu Mostaru. Hrvatska demokratska zajednica BiH i Stranka demokratske akcije ponovno nisu pronašle zajednički jezik.

Rijad Durkić iz Naše stranke u emisiji Naše TV rekao je da ne očekuje skoro održavanje izbora te je podsjetio kako je izabran sadašnji gradonačelnik:

“Ni HDZ-u ni SDA-u izbori u Mostaru nisu potrebni. Oni ostvaruju kapacitet vlasti koji im treba i ovako. I za jedne i za druge je traumatično iskustvo posljednjih lokalnih izbora u Mostaru. HDZ je imao rekordni pad. Trebalo im je 440 dana i 18 pokušaja za izbor gradonačelnika Ljube Bešlića. U SDA-u na kraju nisu znali tko je glasovao za protivnika Bešlića.”

S Durkićem se u velikoj mjeri složio i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, koji kaže da su pregovori farsa: “S jedne strane, mislim da političari moraju davati izjave o tome kako se izbori moraju održati jer su im stranci dali takve upute. S druge strane, vodi se unutarnja utakmica u kojoj treba riješiti nekoliko pitanja. Očigledno je da se o uređenju Mostara na pregovorima ne razgovara.”

Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba, rekao je da ne očekuje promjene čak i u slučaju održavanja izbora: “Pregovori uključuju koloplet interesa u kojima se ne radi samo o Mostaru. Građani Mostara uopće ne očekuju da će se dogoditi izbori u Mostaru. Da se i postigne dogovor, mislim da bi građani ostali ravnodušni jer su izgubili povjerenje u političke stranke. Zato i nema pobune građana zbog neodržavanja izbora. Kako je politička tržnica jako siromašna, ljudi ne bi ni imali za koga glasovati. Vjerojatno bi se izabrali isti.”