DŽAKULA: “UNO neće naplatiti ni feninga više, ali će se izboriti za svaki koji joj zakonski pripada”

Na početku nove godine opet smo čitali o poskupljenjima, i to duhanskih proizvoda. Ipak većini takvo poskupljenje lakše pada nego kada rastu cijene goriva, koje su, srećom, zadnjih par mjeseci opet malo snižene. O ekonomiji, brojkama i porezima u talk showu “Dobar, loš, zao” ugostili smo relevantnog sugovornika za sve navedene teme – dr. Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kada ste na čelu takve institucije koja barata s milijardama KM te je odgovorna za provedbu zakonskih propisa i politike neizravnog oporezivanja kao i za naplatu i raspodjelu prihoda od poreza, onda je to poseban izazov u državi niske porezne discipline. “UNO je najodgovornija za fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine i svih koji taj novac koriste”, tvrdi Džakula.

Džakula je rođen je 1960. godine u Čapljini, a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje danas također predaje. Dužnost direktora UNO obnaša od 2011. godine. Prije toga bio je šef Odsjeka za poreze u RC Mostar, rukovoditelj Županijskog poreznog ureda u Mostaru, glavni federalni inspektor u Županijskom poreznom uredu u Mostaru kao i glavni inspektor općinskog vijeća Čapljina, te šef robnog i materijalnog knjigovodstva i šef računovodstva u nekoliko poduzeća u privatnom sektoru.

O izazovu provođenja propisa i uvođenja nekih noviteta u državi kompliciranog uređenja Džakula kaže da oni koji ne žele poštivati jedno civilizicijsko dostignuće kao što je plaćanje poreza onda je normalno da imaju problem u komunikaciji s našom upravom.

“Ovo radim cijeli život i možda je moj ‘problem’ što mi se ništa ne može sakriti u financijskim poslovanjima tvrtki. Potičem cjelokupnu poslovnu zajednicu da poboljšaju kvalitetu svojih financijskih izvještavanja te da ih usklade sa stvarnim poslovanjem. Ovu godinu smo naplatili 7 mlrd i 596 milijuna KM što je 551 milijun više u odnosu na prošlu godinu. Uprava neće naplatiti ni feninga više, ali će se izboriti za svaki fening koji joj zakonski pripada.”

Porezne obveznike ne dijele na povlaštene i nepovlaštene. Pritisaka ima, ali na njih nije osjetljiv, smatra Džakula. Dodaje kako žali što se u početcima uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog/poreznog sustava u BiH i povećanju proračunskih prihoda nije ulagalo u razvoj BiH već u nabujalu administraciju.
Govoreći o administraciji Džakula inzistira na sposobnim suradnicima, tražeći red i rad. U svome mandatu pojačao je izgradnju infrastrukture koja je nužna za brži protok robe i informacija, a samim time i učinkovitije poslovanje, da ne spominjemo gužve na graničnim prijelazima koji su i danas realnost u određenim dijelovima godine.

Pri kupnji regionalnog ureda u Sarajevu Uprava za indirektno oporezivanje je odabrala prostor vrijedan oko 14 milijuna maraka te time uštedjela 2 milijuna u odnosu na drugu ponudu, iako su postojali (u emisiji neimenovani) pritisci, češljanje papirologije i traženje nepravilnosti koje jednostavno nisu postojale, prepričava Džakula.

Na pitanje jeli naša porezna politika restriktivna, pretvrda i tjera li dio gospodarstvenika u sivu ekonomiju, Džakula takve tvrdnje odbacuje po pitanju neizravnih poreza.

“Ako netko želi varati državu vi ga ne možete spriječiti bilo kakvom poreznom politikom. Ovih 17% PDV-a su optimalna mjera za trenutačni razvoj BiH. Nemojte zaboraviti da postoje i izravni porezi koji imaju više prostora za razvijanje, reformu te rasterećenje onih koji imaju manje.”

Podsjeća da je država 2014. napravila propust pri potpisu Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU, jer je pristala na uvoz EU roba bez carinskih pristojbi i tu gubimo skoro 300 milijuna maraka godišnje. “To je trebalo ići u fazama našega pristupa Uniji.”

Na kraju emisije, nakon ozbiljnih razgovora i brojki, gost Miro Džakula je otkrio jednu od svojih zanimacija – sviranje gitare što nam je i prezentirao uživo. “Žao mi je ljudi ne vole da pjevaju i da se vesele”, zaključio je.

S gostom kao što je Miro Džakula fiskalne teme bi se moglo prebirati puno više od zadanih sat vremena. Detaljnije pojašnjenje nekih procesa Uprave za neizravno oporezivanje, tržištu, o životnim pogledima i drugim temama pogledajte u video prilogu.