Ekipa s Blidinja pobjednik pete “Raštikijade”

Jedinstvena gastronomska manifestacija “Raštikijada”, svjetsko prvenstvo u kuhanju raštike, u subotu je peti put održano na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima kod Gruda.

“Raštikijada” je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja. 16 natjecateljskih raštikoljubaca svoje kulinarske sposobnosti s raštikom pokazalo je u u četiri sata intenzivnog kuhanja.

“Raštikijada” je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Peteročlani žiri imao je težak zadatak. Ocjenjivali su više elemenata: izgled i boju jela, gustoću, miris, čvrstoću mesa i opći dojam.

Osim 50 nijansi raštike, posjetitelji su mogli uživati u domaćim uštipcima, smootieju od raštike, domaćem siru i vinu te kolačićima od raštike i pancete.

Titula najbolje skuhane raštike pripala je ekipi Hajdučke vrleti Blidinje. Drugo mjesto osvojila je ekipa Hotel Brotnjo iz Čitluka, dok je treće mjesto pripalo ekipi Bilo trade Zdena.

Najšarmantnijom ekipom žiri je proglasio Herceg Etno selo Međugorje, dok je za najinovativniju raštiku odabrana ona ekipe Salatosen.