Ekolozi u BiH ne podržavaju Okvirnu energetsku strategiju

Ekološke organizacije kritizirale su Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine.

Tvrde da je taj dokument, kako su priopćili, samo popis želja „vlasti i energetskog lobija, koji se ne želi mijenjati čak ni zarad dobrobiti razvoja cijele države“.

-Donositelji odluka iz BiH očigledno nemaju jasnu i usaglašenu viziju razvoja energetskog sektora. I dalje će se razvoj te oblasti oslanjati na politiku iz 70-tih godina prošlog vijeka, zasnovanu na proizvodnji energije iz fosilnih goriva i izvozu struje – istakla je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu.

I Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju ističe da je riječ o još jednom dokazu „kratkovidnosti naših političara“.

-Dok se naši političari zaklinju u europski put Bosne i Hercegovine u isto vrijeme usvajaju strategiju u kojoj niti jedan od ponuđenih scenarija ne podrazumjeva dekarbonizaciju energetskog sektora kojoj teži Europska unija – rekao je Žiško.

Predsjednik „Ekotima“ Rijad Tikveša naglašava da je veliki nedostatak što se prilikom izrade dokumenta nije uradila strateška procjena utjecaja na životnu sredinu.

Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. godine usaglašavana je više od godinu dana, a bit će razmatrana danas na sjednici Vijeća ministara BiH, navode iz Centra za životnu sredinu.

Izvor: Fena