Ekonomski analitičari: BiH gubi 25 posto BDP-a zbog sive ekonomije

Bosna i Hercegovina na sivoj ekonomiji gubi 25,5 posto BDP-a, istaknuto je na okruglom stolu u organizaciji Federalnog ministarstva trgovine i Udruge za zaštitu potrošača Futura Mostar u srijedu. Pored federalnog ministra trgovine, na okruglom stolu sudjelovali su, između ostalih, predstavnici Gospodarske komore Federacije BiH, akademske zajednice i ekonomski analitičari.

Podizanje svijesti potrošača, unaprjeđivanje suradnje nadležnih institucija i poduzetnika i zakonskih rješenja rezultirat će smanjenjem sive ekonomije, istaknuli su sudionici okruglog stola. Kako je trgovina jedan od velikih generatora sive ekonomije u BiH, rješenje se vidi i u potenciranju bezgotovinskog plaćanja.

Federalni ministar trgovine predstavio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini čiji je cilj smanjiti sivu ekonomiju uređenjem trgovanja na tržnicama na malo i drugim mjestima izvan trgovina.

Udruga potrošača “Futura” podržava ovaj zakon. Međutim, predstavnici udruge ističu kako do sada nisu imali slučaj da se potrošači žale na proizvode koji su kupljeni na divljim tržnicama.

Ekonomski analitičari ističu kako Federacija i BiH okvirno gube 25,5 posto BDP-a zbog sive ekonomije. U Federaciji BiH u sivoj ekonomiji radi oko 100.000 ljudi. Ako uzmemo u obzir da i unutar javnog sektora niz tvrtki ne plaća porez i doprinose, dolazimo do zaključka da čak i država potencira pojavu sive ekonomije.