Elektronske potvrde za ortopedska i druga pomagala

Da bi ostvarilo svoje pravo na ortopedsko pomagalo, oko 4.000 korisnika dosad je moralo ići prvo kod obiteljskog liječnika po uputnicu pa tek onda kod liječnika specijalista. Od ponedjeljka je put do ortopedskog pomagala pojednostavljen.

Umjesto papirnatih potvrda, od ponedjeljka osiguranici u HNŽ-u svoje pravo na ortopedska pomagala mogu ostvarivati elektronskom potvrdom. Osiguranici će je preuzimati u područnim uredima Zavoda gdje će dobiti detaljne upute kod kojih ugovornih dobavljača iste mogu realizirati. Ovo su pogodnosti i za liječnike koji će u okviru ovog integriranog zdravstvenog informacijskog sustava imati uvid u povijest propisanih i realiziranih pomagala.

Kako bi se smanjili dolasci osiguranika u zdravstvene ustanove, danas je predstavljena i novina na službenoj stranici Zavoda za zdravstveno osiguranje gdje mogu pronaći sve potrebne informacije o pomagalima.

Primjena elektronskih potvrda za ortopedska pomagala je trenutačno u testnoj fazi koja će trajati dva do tri mjeseca. Nakon što istekne testna faza, na temelju elektronske potvrde osiguranik neće morati ići u područni ured zavoda već odmah preuzeti pomagalo kod dobavljača.