25. obljetnica pogibije Tihomira Tihe Mišića

16. svibnja obilježena je 25. obljetnica pogibije brigadira Tihomira Tihe Mišića, zapovjednika IV. bojne Hrvatskog vijeća obrane u njegovom rodnom mjestu u Ljutom Docu. Obitelj, mnogobrojna rodbina, prijatelji, ratni zapovjednici i suborci položili su vijence te zapalili svijeće na grobu Tihomira Tihe Mišića. U crkvi svete Ante u Ljutom Docu služena je sveta misa zadušnica. O njegovoj ulozi u obrani Mostara i Domovinskog rata najbolje govore pripadnici 4. bojne kojom je zapovjedao Tihomir Tiho Mišić.

“Njegov autoritet i ugled među ljudima pomogao je u obrani Mostara i omasovljenu tadašnje IV. bojne HVO-a. U tom razdoblju, IV. bojna HVO-a imala je strahovito značajnu ulogu. Branila je položaj od puta za Široki Brijeg, ispod Huma pa sve do Luke” poručio je Veselko Crnjac, bivši zapovjednik IV. satnije 4. bojne HVO-a.

Tako je Tihomir Tiho Mišić zakoračio u legendu, opjevan je i u pjesmama, a Trg u Mostaru na predjelu Balinovca nosi njegovo ime.

“Tiho je bio čovjek koji je volio obitelj i hrvatski narod. On je jedan od organizatora izbora u gradu Mostaru i jedan od organizatora oružanog otpora. Tiho je bio pokretačka snaga otpora u Mostaru od samog zaustavljanaj tenkova, uspostavljana punktova na Balinovcu do formiranju bojni, odnosno postrojbi HVO-a koje su obranile i sačuvale hrvatski Mostar. Tiho je bio na čelu svega toga!” poručio je prim. prof. dr. sc. Miljenko Lugonja iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar.

Nakon smrti Tihomiru Tihi Mišiću dodijeljen je čin brigadira. Za svoj domoljubni angažman dobio je i Spomenicu Domovinskog rata te Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.