Sedam zanimljivih primjena aspirina

Aspirin ili acetilsalicilna kiselina je salicilatni lijek koji se često koristi kao analgetik, antipiretik i antiupalni lijek. Ima i svojstvo antiplateleta, odnosno sprječava nastanak tromboze pa se ponekad se koristi u manjim dozama za sprječavanje infarkta kod osoba koje imaju rizik od nastajanja trombova. Osim dobro poznate primjene, ovaj najprodavaniji lijek diljem svijeta je koristan i za stvari koje nam nikad ne bi pale na pamet. Naime, on je odličan za njegu kože sklone upalama u obliku akni, ali i kao sredstvo za ublažavanje uboda kukaca, uklanjač mrlja…

Otkrijte 10 neobičnih i vrlo efikasnih primjena aspirina:

1. Smirivanje akni: Acetilsalicilna kiselina iz aspirina pomaže ukloniti višak ulja s kože te kod ljuštenja mrtvih stanica s njezine površine. Stručnjaci kažu da je odličan u liječenju akni jer smanjuje mogućnost začepljivanja pora. I ljudi koji imaju psorijazu mogu olakšati tegobe pomoću aspirina. Na primjer, smanjiti svrab kao i crvene mrlje na koži.

Maska za kožu od aspirina: Stavite pet aspirina u šalicu i dodajte oko pola decilitra tople, destilirane vode. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Možete dodati i žlicu meda jer je i on jako dobar za kožu. Masku nanesite na problematične dijelove kože i ostavite da djeluje deset minuta. Isperite toplom vodom.

2. Pomaže kod peruti. Usitnite dva do tri aspirina i pomiješajte s količinom šampona koju koristite za jedno pranje. Mješavinu dobro umasirajte u kosu i ostavite da djeluje tri do pet minuta prije ispiranja. Aspirin će doprinijeti smanjivanju upale vlasišta, a time i manjem stvaranju peruti.

3. Ublažava reakcije nakon uboda. Aspirin je zbog svojih protuupalnih svojstava odličan i kod smanjivanja crvenila, oteklina i boli nakon uboda kukaca. Recept je jednostavan. Navlažite jedan aspirin, stavite ga na mjesto uboda i zalijepite flasterom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i bit će vam lakše.

4. Uklanja mrlje od znoja s odjeće. Usitnite tri aspirina i pomiješajte s pola šalice tople vode. Dio odjeće na kojem je mrlja od znoja potopite u tu smjesu i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga operite na uobičajen način. Ista smjesa uklonit će i mrlje od nikotina, trave, ali u tom slučaju je dovoljno potopiti mrlju na 15-ak minuta pa oprati.

5. Pomaže rastu biljki. Aspirin sprječava nastanak gljivica, što je važno za rast biljaka u vrtu ili u teglama na balkonu. Otopite jedan aspirin u litri tople vode, tekućinu stavite u bocu sa sprejem i pošpricajte po biljkama. Također, otopite li komadić aspirina u vazi s vodom, rezano cvijeće će trajati dulje.

6. Ublažavanje kurjih očiju. Kurje oči i natiske na stopalima možete olakšati tako da pet aspirina usitnite u sitno mljeveni prah te uz dodavanje pola žličice limunova soka napravite gustu pastu. Tu mješavninu treba nanijeti na područja kurjih očiju i natiskaka nakon što su se stopala prethodno 15-ak minuta namakala u toploj vodi. Ostavite pastu na stopalima desetak minuta tako da ste stopala umotali u najlonsku vrećicu, uklonite sa stopala i jednostavno ostružite natisak i kurje oko.

7. Vratite boju kosi. Ako dođe do promjene boje vaše obojene kose, bilo uslijed kontakta s klorom (primjerice kod kupanja u bazenu) ili pak u kombinaciji s drugim reagensima, izvornu boju možeze vratiti tako da otopite šest tableta aspirina u čaši tople vode te mješavinu detaljno istrljate u kosu. Ostavite tako 15-ak minuta i nakon toga isperite.