Borjana Krišto izabrana za predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Nakon završetka pauze, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je s nastavkom konstituirajuće sjednice državnog tijela zakonodavne vlasti i to na točki izbora predsjedatelja i dva zamjenika predsjedateljabZastupničkog doma PSBiH. Borjana Krišto zastupnica HDZ-a BiH izabrana je većinom glasova za predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

S obzirom na to da predsjedatelj ne može biti iz istog naroda kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministra BiH za predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH biran je zastupnik iz reda hrvatskog naroda.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a je za predsjedateljicu predložio Borjanu Krišto, SDA je za prvog zamjenika predložila Denisa Zvizdića, SNSD je za drugog zamjenika predložio Nebojšu Radmanovića dok je SDP za prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH predložio Nermina Nikšića.

Za izbor Borjane Krišto na mjesto predsjedateljice glasovalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam dok je sedam zastupnika bilo suzdržanih. Zastupnici su s 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana podržali Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće.

Nakon okončanja nove pauze, zastupnik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedatelja predložio Denisa Zvizdića. On je dobio 23 glasa za, protiv 17, suzdržanih 2, javlja N1.

Zastupnik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića. Za njega je glasovalo 17 zastupnika, protiv 16, suzdržanih 9. U drugom krugu za Nikšića je glasovalo 15 zastupnika , protiv 21, suzdržana 4 što nije bilo dovoljno.

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedateljice predložila Nebojšu Radmanovića. Za je glasalo 24 zastupnika, protiv 13, suzdržanih 3.

Poslovnikom je propisano da, nakon što zastupnici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedatelja, prvog zamjenika predsjedatelja i drugog zamjenika predsjedatelja Doma.

Predsjedatelj ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH.