Haški tribunal spaljen, pravda zadovoljena

Ovogodišnji Marko Krnjeval je Haški tribunual protiv kojeg su Čapljinci podigli optužnicu. Dokazano je kriv za sva zlodjela, stoga je spaljen. Sada svi mogu odahnuti jer je pravda zadovoljena, poručile su maškare.

“Mi spaljujemo princa Marka Krnjevala jer nam se zamjerio, osudio je jednog među nama. I nije samo to uradio, mi imamo dugačak popis kakva je zlodjela uradio. Stoga smo mu podigli optužnicu, pošteno ga osudili i morali smo ga spaliti. Tako je odlučio časni sud”, poručila je Milica Pehar iz Organizacijskog odbora HKUD-a “Seljačka sloga” Trebižat.

Ovih dana maškare su smijenile vlast u Čapljini i uspostavile Republiku. Pokladni dani počeli su 4. veljače malim maškarama. Potom su se nastavili 11. veljače velikim maškarama. I jučer su završeni spaljivanjem Marka Krnjevala. Maškare su vratile i ključeve grada načelniku općine.

“Naše su poruke ‘idemo se zabaviti’ da na jedan lijep i satiričan način ukažemo na anomalije u našem društvu s kojima se ne možemo nositi”, poručila je Milica Pehar.

Žiri je imao težak zadatak. Od toliko dobrih maski morali su izabrati najbolju. Prvo mjesto pripalo je članovima društva iz Gabele s kreacijom Troja. Svemu ovom prethodio je i sprovod pokojnom Blažu koji se već treću godinu održava u Trebižatu.

Čapljinski karneval je po tradiciji najstariji u BiH i široj regiji. HKUD “Seljačka sloga” Trebižat već 54 godine organizira pokladne dane. Na ovogodišnjem karnevalu u Čapljini sudjelovalo je nekoliko tisuća maškara sa zanimljivim kreacijama, kombinacijama i koreografijama. Zasigurno je ovaj karneval veliki događaj ne samo za Čapljinu nego i za cijelu BiH.