Šustar u Mostaru dogovorio suradnju s prosvjetarima iz BiH

Predrag Šustar, hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta, tijekom posjeta Mostaru sastao se s Koordinacijom ministara obrazovanja koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naglasio je da s kolegama iz susjedne zemlje može razmijeniti iskustva o implementaciji devetogodišnjeg obrazovanja.
“Htio bih istaknuti da je podrška uzajamna. Iako Hrvatska pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini, mi u Hrvatskoj možemo puno naučiti od kolega. Mi prolazimo kroz razdoblje reformi čiji je dio uvođenje devetogodišnje osnovne škole. Kako je to ovdje već implementirano, mi možemo od vas čuti što je dobro i što je manje dobro”, rekao je Šustar.

Predstavnici prosvjetnih ustanova koje drže nastavu po hrvatskom programu dovršavaju proces osnivanja Međužupanijskog zavoda za odgoj i obrazovanje. Članovi tog zavoda bit će Posavska županija, Hercegbosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, općine Žepče i Usora. Prema riječima Petra Galića, ministra znanosti, obrazovanja, kulture i sporta HBŽ-a, čekaju se samo odluke Vlade i Skupštine Posavske županije.

“Poslije toga ove županije i općine potpisuju sporazum o osnivanju. Slijedi registracija i osnivanje tog zavoda”, rekao je Galić.

Koordinacija ministara obrazovanja koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u Federaciji BiH uključit će se u izradu dokumenta kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj, najavio je ministar Galić. Ta najavljena reforma u Hrvatskoj nije naišla na dobar odjek u javnosti, ali Šustar očekuje kako će ona poslije javne rasprave ipak biti usvojena u Hrvatskom saboru.

“Kritički komentari postoje, množe se i ja se tome uistinu radujem. Nadamo se da ćemo do 10. lipnja skupiti sve te komentare i vidjeti koliko duboko oni prodiru u taj dokument”, komentirao je hrvatski ministar.

Šustar je poslije sastanka posjetio i Rektorat Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.