Ivo Lučić o stranputicama bh povijesti

Koliko god nekada bježali od prošlosti ona nam se vraća kao bumerang ako ne znamo tumačiti njezine lekcije.
Povjesničar Ivo Lučić je nakon knjige o vukovarskoj bolnici objavio novo izuzetno vrijedno djelo koje nosi naslov “Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”. Naizgled nepovezani događaji od prije skoro 200 godina te rat u Bosni i Hercegovini i bolnica u Novoj Biloj nose jednu genezu problema koji naše društvo muči i danas.

Radi se o pokušaju sinteze dva stoljeća povijesti BiH, počevši od Ilirskog preporoda, od onog što sam nazvao ilirskim vilama, ideolozima, onima koji su prvi na neki način plasirali te ideje zajedništva na cijelom prostoru Jugoistočne Europe – ilirskog zajedništva u prvom trenutku, kasnije hrvatskoga i završio sam tu priču s Bijelim putem s jednom humanitarnom akcijom.

Bolnica je izabrana kao točka unutar rata koja puno govori o karakteru sukoba i ljudi uključenih u te nemile događaje.
Slušali smo potresno izlaganje kirurga Vlade Tabaka te vidjeli originalne snimke operacija koje su se izvodile u nemogućim i neljudskim uvjetima. Ivan Bagarić je kao tadašnji načelnik saniteta HVO-a izuzetno ponosan na ogroman posao koji su obavljali.

Između ostaloga knjigu su predstavili:

Ivan Bagarić, liječnik i bivši politički dužnosnik
Vlado Tabak, liječnik i kirurg
Mladen Ančić, povjesničar
Ivo Lučić, povjesničar i autor knjige

Nova knjiga Ive Lučića objavljena je u nakladi Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatske liječničke komore.
Promocija knjige se održala se u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Hrvatske kulturne zajednice “Troplet”.

*opširnije u emisijama Dobar dan, Hercegovino te Dnevniku NašeTV