Izetbegović: “Hrvatska strana nepotrebno stvara sukobe”

Hrvatska strana u BiH mora izići u susret bošnjačkoj koja neće pristati na teritorijalnu reorganizaciju države, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U razgovoru za TV1, čelnik SDA demantirao je medijske napise da sprema zahtjev za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH te je komentirao pregovore s Hrvatskim narodnim saborom i HDZ-om BiH o Izbornom zakonu.

“Na njegov prijedlog, g. Čović i ja smo dogovorili da predstavnici Bošnjaka i Hrvata naprave popis dvadesetak najvećih problema s kojima se suočavaju u međusobnim odnosima. Za SDA je potpuno neprihvatljiv entitet temeljen na etničkom principu. Dakle, treći entitet ili jedinica na linijama Herceg-Bosne. S druge strane, imamo otprije dogovor s HDZ-om o euroatlantskom putu i ubrzanoj gradnji autocesta i drugih prometnica”, rekao je Izetbegović dodavši da Federacija ima potencijal postati najveće gradilište na Balkanu.

Izetbegović kaže da se pitanje Izbornog zakona mora rješavati kroz implementaciju presude “Sejdić – Finci”: “Prvotno je kroz Reformsku agendu dogovoreno da se problem izbora za Predsjedništvo riješi kroz slučaj ‘Sejdić – Finci’, međutim HNS i Čović sada traže da se odustane od toga. Čović sada traži da se riješi samo hrvatski zahtjev, i to na način da se u Federaciji stvore dvije izborne jedinice iako dobro zna da mi to nikada nećemo prihvatiti. Samo bez potrebe stvara novo nezadovoljstvo i sukob.

Hrvatska strana mora relaksirati odnose s Bošnjacima. Optužen sam od strane oporbe, medija i sarajevske čaršije da sam previše dao Hrvatima. I jesam, dao sam što ljudima pripada, ali očekujem jednak odnos sa strane g. Čovića. Ne mogu se iznositi samo zahtjevi hrvatske strane koji se neće ostvariti”, rekao je Izetbegović u razgovoru za Tv 1.

Gospodarska situacija se popravlja, dodaje Izetbegović. Prema njemu, podaci Statističkog zavoda FBiH pokazuju rast zaposlenosti:

“Moj plan se ispunjava i bolje od očekivanog. Obećao sam 100.000 radnih mjesta u deset godina, a već poslije manje od tri godine mandata imamo gotovo 50.000. Na putu smo da odradimo 70 do 80 posto tog obećanja i u ovakvim koalicijama.”